Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 Výlet na Házmburk

Your vote is:
0.00 z 0 Hlasů

Projděte se s námi k dominantě Českého středohoří. V blízkosti řeky Ohře se nachází mohutný hrad, který do současné podoby vybudoval rod pánů Zajíců. Výstup k hradu je perfektní volbou na nedělní procházku.

Historie hradu

Hrad lze za dobrého počasí spatřit i na vzdálenost několika desítek kilometrů. Hora, na níž stojí, byla podle archeologických nálezů obydlena již v pátém tisíciletí před naším letopočtem. Samotný hrad byl založen rodem Lichtenburků přibližně v polovině 13. století. Později hrad získali páni Zajícové od krále Jana Lucemburského.

V této době se změnil název hradu z Klapý na Házmburk, dle jména rodu Zajíců. Zbyněk Zajíc z Valdeka nechal hrad rozšířit do dnešní podoby o hradbu, brány a černou věž. Zajícové drželi také nedaleké Libochovice a Budyni, kam si můžete také udělat pěkný výlet.

Odkud vyrazit?

Na hrad můžete vyrazit hned ze dvou míst. Prvním je obec Klapý, která se nachází na úpatí kopce. V obci se nachází směrovky na parkoviště, odkud vede cesta nahoru po žluté turistické značce. První část cesty je mírná a spíše obchází kopec. Na druhé straně pak začíná stoupat nahoru k hradu.

Druhou možností je obec Slatina. Z návsi, která má kruhové uspořádání, vede nahoru také žlutá turistická značka. Mimo jiné zde najdete gotický kostel sv. Jana Nepomuckého. Cesta ze Slatiny vede mezi poli a dále přes ovocný sad. Cesta k hradu vede od rozcestí po červené značce a je většinou kamenitá. Pro kočárky a vozíčkáře je sjízdná s větší náročností.

ZAJÍMAVOST: Hrad je obestřen tajemstvím údajných podzemních chodeb, které by měly ukrývat poklad a sudy s lahodným vínem.

Hrad na čedičové hoře

Hrad je v současné době ve vlastnictví státu. Pro veřejnost otevřen od dubna do konce listopadu. Prohlídka zahrnuje celý areál včetně vyhlídky z Bílé věže. Občerstvit se můžete v malém hradním bufetu. Z hradu se nabízí nádherná vyhlídka do krajiny, na kterou nikdy nezapomenete.

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz