Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 Vyčištění stolního počítače od prachu

Your vote is:
5.00 z 1 Hlasů

Pokud máte doma stolní počítač a zdá se vám, že se v poslední době přehřívá nebo mají ventilátory hlasitější zvuk, může být příčinou zanesení vnitřku počítače prachem. Vyčištění lze určitě doporučit i z preventivních důvodů.

Co k tomu budete potřebovat:

  • vlhčené ubrousky na elektroniku dle potřeby
  • stlačený vzduch ve spreji
  • dle potřeby šroubovák

Stlačený vzduch ve spreji je nezbytná pomůcka. Není příliš drahý a přes internet ho seženete dost levně. Jedno 400 ml balení vystačí bohatě na vyčištění celého počítače. Někoho by možná napadlo místo stlačeného vzduchu použít vysavač, ale to rozhodně nedoporučujeme. Vysavač nemá dostatečnou sílu, aby vnitřek počítače vyčistil a navíc můžete citlivé součástky poškodit elektrostatickým výbojem z vysavače.

Postup čištění

Samotné čištění provádíme na místě, kterému neuškodí prašnost procesu. Při čištění totiž bude z počítače vylétat množství prachu.

Nejprve počítač odpojíme od zdroje, stejně tak odpojíme i ostatní kabely. Počítač umístíme na vhodné pracoviště a sundáme boční stěnu počítačové skříně. To lze zpravidla udělat bez povolení jediného šroubku, pokud by to ovšem nešlo, máme k dispozici šroubovák. Šlo by ovšem opravdu o výjimku, běžně se boční stěna oddělává pomocí posuvných tlačítek na skříni.

Sundaný kryt pečlivě očistíme od prachu například vlhčenými ubrousky. Celý vnitřek skříně co nejlépe vyfoukáme stlačeným vzduchem. Zvláštní pečlivost věnujeme čištění oblasti ventilátorů, které se nejvíce zanášejí prachem a nečistotami. Z lopatek ventilátoru se můžeme pokusit usazený prach odstranit pomocí vlhčených ubrousků, ovšem pouze velmi opatrně. 

Vyfoukávaný prach postupně stíráme vlhčenými ubrousky, avšak pouze mimo počítačovou skříň. Jakmile jsme s vyčištěním hotovi a spokojeni, skříň opět uzavřeme, připojíme všechny kabely a zdroj a počítač spustíme. Odměnou za naši píli nám bude čistý počítač, kterému tímto zásahem jistě prodloužíme životnost a snížíme zahřívání. 

 

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz