Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 Vyrábíme s dětmi: Strašidýlka z podlesí (obrazový průvodce)

  • Hobby
  • od Redakce
  • 05-08-2018
Your vote is:
0.00 z 0 Hlasů

Snad každé malé dítko si rádo hraje na strašidýlka, schovává se pod dekou a uprostřed pokoje straší rodiče obligátním „Húúú“. Taková zábava má tisíc variací. Jednou z nich může být skládání strašidýlek z darů přírody. Jak to tedy vypadá?

 

Znáte slavný obraz Rudolfa II. jako Vertumna? V 16. století jej namaloval italský malíř Giuseppe Arcimboldo a jeho styl malby později vešel do dějin jako manýristicko-naturalistický. Arcimboldo tehdy zpodobnil Rudolfa II. jen za pomocí ovoce, zeleniny a květů. Taková koláž může vzdáleně inspirovat i vás. Takže, co budete potřebovat?

Nachystejte si: dřívka, listy, květy, šišky, kamínky… Nic víc nebude potřebova.

Krok 1:

Vyrazte s dítkem do přírody. A nemusíte chodit ani nikam daleko, stačí se projít pro sídlišti a mít oči otevřené. Sbírejte společně vše zajímavé: kousky kůry, traviny (pozor na dráždivé), květy, dřívka.

Krok 2:

Doma vše vyklepejte do umyvadla nebo umyjte, abyste nasbírané poklady zbavili pylového poprašku. Pokud u vás doma trpíte alergií, nebudou vás rostlinky už dráždit.

Krok 3:

Pak už stačí málo. Na stůl (případně na nějakou podložku) skládat listy, květy a zbývající poklady do podoby nejrůznějších strašidýlek, pirátů a duchů. Anebo do jiných tvarů, které vás napadnou a budou bavit. Nemusíte nic nikam lepit, stačí si jen hrát, vymýšlet čím postavičce vytvořit ruce, nohy, klobouk atd.

Malému dítěti, které teprve objevuje svět, rozvíjí hra představivost a upevňuje znalosti o lidském těle. Záleží jen na tom, do jakých podobizen se společně pustíte.

Tip na závěr: Uchovejte si nasbírané věci na později, až dítko půjde do vany. Aby vám rostlinky neseschly, naložte je do talíře s vlažnou vodou. Při večerní koupeli je dítku dejte do vany místo jeho běžných hraček (nebo společně s nimi). Uvidíte, jak se listy v tu ránu změní na plující lodě, šišky na mořské příšery a květy na malé ostrovy. Nebo na něco úplně jiného. Záleží totiž jen na fantazii.

Přejeme hezkou zábavu!

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz