Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zpět

0 Zvětšení prsu je niterným vyjádřením ženství

Your vote is:
0.00 z 0 Hlasů

Počet žen, které se rozhodnou podstoupit chirurgické zvětšení prsu, neustále roste. Na základě statistik se uvádí, že posledních 35 let si nechaly provést tento zákrok minimálně 3 miliony žen. Důvod není těžké pojmenovat – větší poprsí je tradičně vnímáno nejen jako symbol ženské krásy, ale především plodnosti a mateřství. Latinské slovo pro prs „mamma“ nepřipomíná český výraz pro maminku náhodou. Zdá se, že tato představa je hluboce zakořeněna v našem kolektivním nevědomí.

Zajímavé je, že velikost prsou řeší hlavně ženy. Mužům – navzdory tomu, co všechno se o nich povídá – jde v milostných a partnerských vztazích o jiné hodnoty. Když zůstaneme u těla, tak první věc, kterou u potenciální partnerky zkoumají, jsou jejich oči. Alespoň to tvrdí psychologické studie. Ženám na jejich prsou záleží mnohem víc, je to konečně jejich tělo a ony mají právo se v něm cítit dobře. Pokud ženě zvětšení poprsí zvýší sebevědomí a vrátí životní elán, nemá cenu jí to rozmlouvat a její partner jistě ocení i všechny tyto sekundární důsledky zákroku. Většinou se ženy uchylují ke zvětšení prsu po kojení nebo v případě, že se jim podaří výrazně zhubnout, ale mnoho mladých dívek, které se chtějí stát modelkami nebo herečkami, plastikou řeší svoje uplatnění na trhu práce. Implantátům se říká zkrášlovací doplněk.

Sympatická varianta k silikonům

Zvětšování poprsí pomocí silikonových implantátů vstoupilo na půdu moderní medicíny počátkem 60. let. Od roku 1962, kdy byla s jejich pomocí provedena první plastická augmentace prsu, uplynula již dost dlouhá doba na to, aby byly vyloučeny všechny negativní vedlejší účinky, které byly implantátům v počátcích přisuzovány. Dnes už můžeme s jistotou tvrdit, že silikonové implantáty nezpůsobují rakovinu ani jiná onemocnění a nemají rovněž žádný negativní vliv na kojence. Navíc díky vědeckému pokroku se zdokonalily natolik, že je tělo bez problémů a rychle přijímá a nečiní problémy při kojení. Skvělá alternativa při operaci je možnost transplantace vlastní tukové tkáně, která se odejme z břicha, stehen nebo boků klientky (případně i z jiných míst, kde je ho přebytek) a vloží se na příslušná místa v prsou. Klientka se tak zbaví tuku bez liposukce.

Hotovo za 60 minut

Z hlediska doby trvání je zvětšení prsu relativně krátkou operací, zákrok, při němž je nutná celková anestezie, trvá zhruba jednu hodinu. Během něho operatér (plastický chirurg) nařízne jemně tkáň pod prsem, v podpažní jamce nebo v okolí prsního dvorce a vzniklou dutinu vyplní implantátem. Řez se rychle zase zašije a je hotovo. Hospitalizace po zákroku obvykle trvá 1 – 2 dny, následná rekonvalescence je zhruba měsíční. Z hlediska ceny je operace relativně levnou záležitostí, pohybuje se řádově v desítkách tisíc korun.

Je třeba skoncovat s asymetrií

Pro někoho může být překvapivá skutečnost, že zvětšení prsu je v některých případech zdravotní indikací, výkonem, který nařídí lékař a který plně hradí zdravotní pojišťovna. Zvětšením prsu se totiž řeší velká asymetrie prsou, stav, kdy jeden z prsů je výrazně (alespoň o dvě velikosti) větší než druhý. Pokud se taková nesouměrnost ponechá bez nápravy, vede k bolestem zad, těžké skolióze a jiným problémům se zády nebo se může negativně podepsat na duševním zdraví ženy.

Méně je rozhodně více

Přirozenost zvětšeného poprsí a rychlý návrat do běžného a plnohodnotného života po zákroku jsou dány tím, že odborníci doporučují zvětšení o jednu, maximálně dvě velikosti. Operace krásu ženy pouze zvýrazňuje, nevytváří ji.

Co je pro vás symbolem ženství? Co si myslíte o modelkách nebo herečkách se silikonovými implantáty? Je několik desítek tisíc za zvětšeni poprsí přijatelná cena?

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz