Cookie Consent by Free Privacy Policy website
  • 0 Tip na výlet: Zapomenutá zřícenina hradu Krašov

    0.00 z 0 Hlasů

    Sluneční paprsky se sice pomalu, ale s jistotou prodírají přes okna vašich obývacích pokojů, což vás jistě nutí přemýšlet, kam že se vydáte na svůj další výlet. Co byste řekli například na zříceninu hradu Krašov v Plzeňském kraji? Zřícenina hradu Krašov je údajně zapomenutou, možná i přehlíženou. Nachází se 11 kilometrů od Kralovic na skalnaté ostrožně nad řekou Berounkou. Od roku 1958 je hrad chráněn jako kulturní památka. Traduje se, že již v 9. století stálo na stejném místě dřevěné opevnění, které střežilo přístup do českého vnitrozemí. Samotný hrad Krašov byl založen zřejmě Jetřichem z rodu Hroznatovců kolem roku 1232. Patří tak k nejstarším šlechtickým hradům naší malé země. Ve vlastnictví pánů z Krašova byl hrad až do poloviny 14. století, poté se majitelé střídali. Mezi lety 1755 – 1779 se krašovský hrad stal letním sídlem mnichů plaského kláštera, kteří jej barokně přestavěli. Roku 1785 byl ovšem klášter zrušen a hrad začal rychle chátrat. Část hradu byla poté rozebrána na stavební materiál pro dvůr Rohy. Hradu se poté ujal Klub českých turistů, který jej zakonzervoval, aby se později dostal ke Spolku pro záchranu Krašova, který svými neodbornými zásahy zapříčinil nenahraditelné ztráty archeologických informací. Pravdou ovšem je, že pokud by se nedostal do rukou tohoto spolku, mohl spíše nadále chátrat. Tito nadšenci totiž hrad udržují pro příští generace, vybudovali v jeho útrobách i turistickou ubytovnu, kde můžou znavení turisté přečkat noc, po domluvě se Spolkem pro záchranu Krašova. A nechybí ani obchůdek se suvenýry, kde zakoupíte nejen pohlednice, ale i turistické známky, samolepky, magnetky a mnoho dalšího. Na zříceninu se dostanete po modré či žluté turistické značce. Z parkoviště po žluté je cesta schůdnější i pro menší děti. Cestu ku hradu lemují husté lesy s řadou cedulí, které vás informují o místní fauně a floře. Po cestě dokonce objevíte i dvě jeskyně, které údajně možná sloužily jako sklepy hradního pivovaru. Z hradu samotného pak můžete obdivovat nádherné výhledy na meandry Berounky a kochat se okolní přírodou.

  • 0 Hrad Týřov byl ve své době ojedinělým počinem

    0.00 z 0 Hlasů

    Dalším tipem na víkendový výlet je gotická zřícenina hradu Týřov, která se nachází v CHKO Křivoklátsko v katastru obce Karlova Ves. Hrad navštívil kupříkladu i K. H. Mácha. Hrad Týřov byl vystaven na ostrožně nad soutokem Berounky a Úpořského potoka. Ve výšce 310 m n. m. byl postaven zřejmě velice brzy po královském hradu Křivoklát, do jehož majetku také patřil. První zmínka o hradu je z 20. září 1249, kdy zde Václav I. zajal svého syna Přemysla a jeho družinu. Majitelé hradu se střídali, vlastnil jej například Vilém Zajíc z Valdeka, poté jej Jan Lucemburský postoupil Oldřichu Pluhovi z Rabštejna. Na Týřově byl také vězněn Jindřich z Lipé (v letech 1315 – 1316), zástupce krále Jana v Čechách. V roce 1348 Týřov, Křivoklát a další hrady vyplatil Karel IV. a vrátil je tak do majetku království. Později je také zajistil proti zcizení v Majestas Carolina. Ku hradu po žluté i po červené Ve své době byl hrad svým vzhledem a funkčností v Evropě ojedinělý a notně předběhl tehdejší dobu. Také pro své mimořádné vojenské kvality byl hrad v hledáčku významných českých králů. Týřov byl totiž schopen aktivní obrany křížovým ostřelováním nepřítele z devíti okrouhlých věží. Od roku 1575 se ovšem hrad uvádí jako pustý. Kdysi krásný a mohutný hrad může návštěvník shlédnout celoročně bez nutnosti placení jakéhokoli vstupného. Z Křivoklátu se k němu dostanete po červené turistické značce (asi 13 kilometrů). Kratší alternativou je procházka ze Skryjí podél řeky (po žluté turistické značce). Ovšem pohyb v chráněné oblasti je možný pouze po vyznačené trase.

  • 0 Tip na výlet: Andělská hora je zříceninou na Karlovarsku

    0.00 z 0 Hlasů

    Předpověď počasí hlásá krásné počasí na víkend. Proč sedět za zavřenými dveřmi, když můžete vyrazit kupříkladu na zříceninu hradu Andělská hora, která stojí necelých devět kilometrů od Karlových Varů? Historie hradu sahá až do 15. století. Hrad Andělská Hora je poprvé zmíněn roku 1402, kdy o něm píše Boreš Hrabě z Oseka. Upraven byl v šedesátých letech patnáctého století Zbyňkem Zajícem z Házmburka a poté pány z Plavna. Od dobytí Švédy roku 1635 byl hrad udržován jen krajně a definitivně byl opuštěn po požáru v roce 1718. Nejstarší součástí hradu je čtyřhranná obytná věž na nejvyšším místě skály. Jakási stavba stála též v místech pozdějšího renesančního paláce a opevnění bylo v některých místech pouze dřevěné. Ale po výstavbě východního paláce, kdy vznikla hradba kolem nádvoří, toto opevnění zaniklo. Obec Andělská hora má připraven projekt, který by měl rozeběhnout záchranné a konzervační práce hradu, ale, jak už to bývá, čekají na rozhodnutí soudu, komu vlastně hrad patří, protože se o něj přihlásili Černínové – a o restitučním nároku rozhoduje soud. Zajímavostí hradu je například skutečnost, že zde oslavil své 37. narozeniny německý básník, prozaik, politik a dramatik Johann Wolfgang von Goethe. Na hradě Andělská hora se natáčel například film Balada pro banditu.

  • 0 Jak na levnou dovolenou

    0.00 z 0 Hlasů

    Nudí vás každodenní stereotyp a rádi byste plnohodnotně využili svou dlouho čekávanou dovolenou? Leťte za teplejším sluncem a čistými plážemi! Mnoho z vás se určitě při této představě zatetelí blahem, ale občas je nutné obracet každou korunu a někdy se až zdá, že se cesta k moři nevyplatí. Existuje pár tipů, jak si užít dovolenou s veškerým komfortem a zároveň maximálně ušetřit.  Destinace  Oblíbenost různých letovisek se každým rokem mění. Od této skutečnosti se také odvíjí cena. Proto před plánováním dovolené brouzdejte po internetu a hledejte nejčastěji vyhledávaná turistická místa. Můžete být mile překvapeni. Pokud jste si před lety nemohli dovolit cestu do Egypta, nyní může být ten pravý čas.  Čas Nejen místo, ale také čas pobytu je rozhodující. Většina turistů navštěvuje exotické země v hlavní sezóně (červenec, srpen). Tyto dva měsíce vytíží vaši peněženku maximálně, a proto pokud chcete ušetřit za tu samou nabídku, posuňte svou cestu na září. Bonusem pro vás budou poloprázdné pláže, které si můžete naplno vychutnat. Cestovní kanceláře v době po letních prázdninách nabízejí last minute zájezdy někdy až o desítky procent levněji.  Způsob dopravy Letadlo je sice pohodlným a rychlým dopravním prostředkem, ale pokud máte rádi dobrodružství, zvolte raději cestu autem nebo autobusem. Cestování těmito dopravními prostředky je mnohem výhodnější a navíc se celou dobu můžete kochat krajinou. Výhled z letadlového okénka je sice příjemný, ale po chvíli vás pohled na mraky omrzí. Autobusem projedete nové a zajímavé cesty a poznáte místní krajinu i mimo vaše vybrané letovisko.  Jestliže vás stále láká létání místo obyčejné cesty autobusem, máme pro vás malý tip. Velká část ceny letenky je vždy za zavazadlo. Zabalte jen to nejnutnější do příručního zavazadla a hurá za sluncem! Strava Jste-li nenároční v jídle určitě vás potěší možnost úspory na jídle. Určitě tím není myšleno týdenní hladovění. Místo ubytování v hotelu a jejich nabídek jídla si jednoduše objednejte apartmán s kuchyňkou a vařte nenáročná a levná jídla. Pokud vás tato možnost omrzí v době pobytu, nemusíte zoufat. Okolí je vždy plné restaurací, ale i cenově dostupných stánků s občerstvením.     

  • 0 Tip na výlet: Cesta kolem světa za jediný den kousek za hranicemi

    0.00 z 0 Hlasů

    Jen kousek za hranicemi naší krásné země se nachází park, který uhrane nejen děti, ale i dospělé. Na dvaceti kilometrech čtverečních můžete obdivovat spousty staveb a předmětů v miniaturním provedení. Miniaturní park Minieuroland se nachází v polském Klodzku, který je od hranic v Náchodě vzdálen jen 40 kilometrů. V tomto parku můžete obdivovat nejen spousty staveb, ale i pohádkovou scenérii, kterou tvoří na pět set stromů dovezených z nejlepších školek v Belgii a Holandsku. Mezi nejobdivovanější exponáty patří miniatury šikmé věže v Pise, Braniborské brány, Sochy Svobody, londýnského Big Bena, Staroměstské radnice a spousta dalších. Za jediný den tak můžete procestovat celý svět. Když dorazíte do Klodzka, stačí sledovat ukazatele, kterých je po městě celá řada. Opravdu bezpečně vás dovedou až k velkému parkovišti, které je (příjemná změna) pro návštěvníky zcela zdarma. Po projití hlavní budovou se dostanete k cestičkám, které si léně linou areálem a nenásilně návštěvníky navádějí k jednotlivým exponátům. Nemějte strach, že byste potřebovali k prohlídce lupu. I když jde o miniatury, jsou celkem velké (ovšem v porovnání s originály opravdu miniaturní). Každá miniatura má svůj popisek, a to v polštině, angličtině, ruštině, němčině a češtině. Park je rozdělen do dvou částí – Evropa a zbytek světa. Do Minieurolandu se návštěvník může podívat denně od 9 do 19 hodin a vstupné je od 15 Zlotých. Za rodinné vstupné (maximálně dvě dospělé osoby) zaplatíte 60 Zlotých. Vstupenky si lze zakoupit také online a přijet do parku již s vytištěným papírem.

  • 0 Tip na výlet: Do Berouna na medvědy i na rozhlednu

    0.00 z 0 Hlasů

    Kdo by neznal večerníčkové vyprávění o medvědích bratrech od Václava Chaloupka. A možná jste se někdy sami sebe ptali, kde asi medvídci skončili. Vězte, že ve středočeském Berouně, kde je můžete libovolně navštívit. Medvědí bratry Vojta, Kubu a Matěje proslavily příběhy Václava Chaloupka a především Večerníček. Právě tito medvědi mají své obydlí v Berouně, i když už jen dva z nich, protože když se na jaře roku 2016 šel vykoupat do bazénku v jejich výběhu Vojta, zkolaboval a už se neprobral. Do Berouna se medvědi dostali v říjnu 2000, kdy jim bylo devět měsíců. Medvědárium má skoro 25 arů, tři ložnice a přípravnu krmiva. Ve svém výběhu najdou také osvěžující bazének. Nedaleko medvědího obydlí je dětské hřiště a také například výborná palačinkárna. Návštěvou zvířátek to ale nekončí. Na Městské hoře, kde se medvědárium nachází, stojí také rozhledna. Ta byla postavena roku 1936 a jde prakticky o nadstavbu městského vodojemu. Turistům sloužila až do osmdesátých let 20. století. Z bezpečnostních důvodů byla poté uzavřena, ale roku 1998 (po opravě telekomunikační společností) opět zpřístupněna. Železobetonová rozhledna na Městské hoře měří 13 metrů a schodiště má 66 schodů. Z vyhlídkové plošiny můžete vidět nejen Beroun, ale také CHKO Křivoklátsko, Český Kras i Brdy. V zimních měsících je rozhledna otevřena o víkendech a svátcích, zbytek roku je přístupná každý den. Vstupné je spíše symbolické, a tak za dospělého zaplatíte desetikorunu, za dítě od deseti let pouze polovinu. Na Městskou horu k medvědům, ale i na rozhlednu, se dostanete velice snadno. Z vlakového nádraží je trasa dlouhá 1,5 km. Jakmile se dostanete do centra, stačí sledovat ukazatele k medvědáriu. Automobil je možné zaparkovat ve městě na přilehlých placených parkovištích.

  • 0 Tip na výlet: Království železnic v Praze uhrane i dospěláky

    0.00 z 0 Hlasů

    Venku je sychravo, ale vy přesto máte chuť vyrazit někam za poznáním a zážitky? A co vyzkoušet návštěvu Království železnic v Praze? Nemusíte být ani fanouškem vláčků a různých modelů, aby na vás dýchla atmosféra, která se nachází na stovkách metrů čtverečních této expozice. A cesta k ní není také nijak složitá. Metrem, autobusem či tramvají stačí dojet na Anděla a odtud to je již pár kroků. Pokud se vypravíte automobilem, nemusíte si dělat starosti s parkováním. Hned u Království železnic totiž použijete podzemní parkoviště. Jen si raději připravte drobné, abyste poté nepobíhali po okolí a nehledali ochotného prodejce, který vám vaše papírové peníze rozmění. V pokladně si mimo vstupného můžete zakoupit hromadu upomínkových předmětů, ale také různé modely vláčků a další příslušenství k nim. Poté se vydáte po schodech dolů k výstavě, kde ještě předtím, než se vydáte se kochat miniaturním světem, můžete odložit své svršky v jakési šatně. V té za vratný drobák můžete využít tamní skříňky. Uvnitř je teplo, takže je spíše otravné nosit s sebou bundy a batohy po celou dobu návštěvy. V Království železnic čeká spousta modelů vlaků, nádherně vypracované detaily, krajinné scenérie, den i noc. Na semaforech zastavují auta, modely svítí, jezdí a některé můžete i sami ovládat. Minikamery vám mohou i zprostředkovat pohled z lokomotiv projíždějících kolem nejslavnějších svateb naší republiky. Vidět tedy můžete například Střekov, Kokořín, Pražský hrad nebo Karlštejn. Vy i vaše děti si navíc můžete vyzkoušet být řidičem autobusu MHD a dokonce i tramvaje. Pro rozptýlení vašich ratolestí, když je na ně již sledování vlaků dlouhé, je uvnitř umístěno i spoustu létacích strojů, koní a podobných hraček, které za minci děti povozí. Také pokud vám dojde pití nebo máte chuť na malou svačinku, můžete použít prodejní automaty. A nebojte se, toalety jsou k dispozici. A jsou čisté. Samozřejmostí je i toaleta s přebalovacím pultem. Než se na tento výlet vypravíte, podívejte se po internetu na nejrůznější slevy, které Království železnic dost často nabízí a vy tak můžete ušetřit nemalý peníz.

  • 0 Zima je tady! Neseďte doma a vyrazte na běžky

    0.00 z 0 Hlasů

    Proč trávit chladné dny zalezlí doma? Vytáhněte běžky a pojďte si s námi provětrat hlavu do krásné české přírody. Máme pro Vás několik tipů, abyste si výlet užili co nejvíce. Co když nebude sníh? Pokud se bojíte nedostatku sněhu, zkuste si naplánovat svou trasu dle webových stránek www.kamzasnehem.cz. Vždy zde naleznete pravidelně aktualizované informace o stavu běžkařských tras v České republice. Navíc ostatní milovníci běžeckého lyžování sem dávají aktuální informace a tipy na perfektní trasy. Co s sebou nikdy nezapomenout? Pokud se vydáte na běžky, nikdy si nezapomeňte vzít tu správnou výbavu. Základem výbavy na běžky je dostatek teplého oblečení, ideálně v několika vrstvách, abyste se mohli svlékat nebo oblékat podle potřeby. Především si vezměte pití, ideálně čaj v termosce a k tomu něco ke svačině. Nezapomeňte si vzít mobilní telefon, abyste si v případě potíží mohli zavolat pomoc. Vyrážíte-li zejména na hřebeny, zjistěte si aktuální předpověď počasí. Výlety na běžkách, které nezklamou Na běžky blízko Prahy I nedaleko Prahy naleznete perfektní běžecké stopy. Mezi Voticemi, Táborem a Prčicemi udržuje spolek obcí Čertovo břemeno asi 85 kilometrů běžeckých tras. Pravidelně udržují také značení tras, které vedou v maximální nadmořské výšce 700m.  V této oblasti naleznou prostor i milovníci sjezdového lyžování. Nachází se zde lyžařský areál Monínec s výkonným umělým zasněžováním. Blízko vede i speciální okruh pro skialpinisty. Vzhůru na hory Vybírat můžete i z mnoha českých hor. Krkonoše platí všeobecně za ty technicky náročnější. Pokud si tedy nejste jistí v kramflecích, doporučujeme vydat se spíše do Jizerských hor nebo na Šumavu. Výborné trasy pro začátečníky i výlety s dětmi se nabízí i na krušnohorském Cínovci.  Na co tedy čekáte? Neseďte doma, ale vytáhněte svou rodinu protáhnout si tělo a nadýchat se čerstvého vzduchu.   

  • 0 Aljašské město Valdez

    0.00 z 0 Hlasů

    Město Valdez se nachází na Aljašce ve Spojených státech amerických. Je jedním z nejdůležitějších přístavů na Aljašce a oblíbenou zastávkou turistů. Valdez leží zhruba 585 kilometrů od města Fairbanks a 490 kilometrů od Anchorage, největšího města Aljašky. Stručná fakta Město bylo pojmenováno po španělském ministrovi námořnictva jménem Antonio Valdés y Fernández Bazán . Roku 1977 zde byl vybudován ropný terminál Valdez oil terminal, postavený na konci transaljašského ropovodu. Byl vybudován, aby přenášel ropu z ropných polí Prudhoe Bay v severní Aljašce na ropný terminál ve Valdezu, jakožto nejbližšímu přístavu bez vrstvy ledu. Konstrukce i provoz potrubí a terminálu značně posílil ekonomiku Valdezu. Město Valdez bylo poznamenáno, ne však zcela zničeno zemětřesením v roce 1964. Pohyb podzemní půdy způsobil tsunami s výškou 9,1 metrů. Co se počasí týče, Valdez má navzdory přítomnosti mírného deštného pralesa subarktické klima. Podle meteorologického kanálu a NOAA je Valdez nejsněžnějším městem ve Spojených státech. Aktivity v okolí Výletní plavba lodí Atrakcí, kterou ve Valdezu určitě nesmíte vynechat, je plavba lodí k ledovcům. Není to sice zrovna nejlevnější záležitost, ale zážitek stojí stoprocentně za to! Pokud vyjdete ve správním období, budete mít šanci pozorovat velryby, delfíny, tuleně, mořské vydry či papuchalky. Je možné si zamluvit také kajak a doplavit se k ledovcovým krám pomocí vlastní síly. O to více se pak budete těšit na vynikající jídlo z místních restaurací, které jsou vyhlášené zejména rybími pokrmy. Ledovce Valdez Glacier se nachází na okraji Valdezu a je plný historie. Hledači zlata cestovali přes ledovec do vnitrozemí Aljašky během zlaté horečky roku 1898. Jezero Valdez Glacier Lake leží u konce ledovce Valdez a nabízí krásné výhledy na horu Chugach a ledovec Valdez. Worthington Glacier je jedním z nejdostupnějších ledovců na Aljašce. Nachází se v Thompson Passu, hned u dálnice Richardson Highway. Když zaparkujete na vyznačeném parkovišti, k ledovci se snadno dostanete pěšky. Další tipy Pokud máte rádi historii nebo vám nebude přát počasí, navštivte muzeum Maxine & Jesse Whitney Museum nebo Valdez Museum, které se nachází dvou budovách a prezentuje příběhy o domorodé kultuře, prvních průzkumnících ve Valdezu a také o zlaté horečce Gold Rush z roku 1898, dále o ropném průmyslu a letectví v okolí. Máte-li rádi procházky, vyražte na Dock Point Trail. Cetsa vede po dřevěném chodníku a je oblíbená zejména fotografy, kteří odtud fotí západ a východ  slunce u Valdez Bay. Dalším oblíbeným výletem je Mineral Creek Valley či Keystone Canyon.

  • 0 Výprava na Mount Everest

    2.00 z 1 Hlasů

    Mount Everest je hora v Himalájském pohoří, tvořící hranice mezi Nepálem a Čínou. Je  pojmenována po britském geodetovi George Everestovi. Může se pyšnit výškou 8848m.n.m, ale ta se každý rok zvětšuje přibližně o čtyři milimetry. Mount Everest byl již před několika lety snem každého profesionálního horolezce. V nynější době se ale spíše stává trendem i mezi nezkušenými.  Jedna z hlavních otázek je ale také v penězích. Pokud se rozhodnete pro výstup sami, cena se bude pohybovat těsně pod milionem. Můžete si ale objednat zdejší průvodce. Cena se však vyšplhá do astronomických částek. Na celé trase se nachází dva záchytné tábory, ve kterých působí profesionální lékaři, vědci a meteorologové. Může se to zdát až neuvěřitelné, ale výstup se pohybuje v průměru okolo 60 dnů. 30-40 dní musíte zůstat v prvním táboře, dokud si vaše tělo nezvykne na nedostatek kyslíku. První, komu se podařil výstup, byl v roce 1953 Edmund Hillary a šerpa Tenzing Norkej. Na vrcholu sice zůstali jen 15 minut, ale zajisté to byl nezapomenutelný zážitek jak pro ně, tak i pro celé lidstvo. Dodnes ale zůstávají pochybnosti, zda  horu nepokořil již někdo před nimi. K dnešku je známo 235 horolezců a místních obyvatel, kteří při výstupu zemřeli. Skutečné číslo se ale bude podle vědců pohybovat o několik desítek výše. Někteří horolezci se i přes přísný zákaz nezaregistrují. Každoročně přibývají nálezy zachovalých těl v ledu pod sněhem.Hora dostala také pojmenování Chomoloungma, což v překladu z Tibetštiny znamená Svatá matka vesmíru.

Copyright © 2013 - 2024 All-bazar.cz